Kinderen die timide of gevoelig zijn of zich simpelweg onder druk voelen staan, kunnen dit als vervelend ervaren. Ze zijn nog jong en hebben meer ervaring nodig om overal op een goede manier op te reageren. Conflicten en stress kunnen ook voor kinderen een lastige opgave zijn waar ze zelfs wakker van kunnen liggen. Door actief deel te nemen aan Haedong Kumdo (zwaardvechten) zijn er meerdere manieren om spanningen en een onzeker gevoel om te zetten in ontspanning en zelfvertrouwen. In deze blog wil ik even inzoomen op het stukje zelfvertrouwen en hoe we in de training hier een waardevolle bijdrage aan kunnen geven.
De meeste kinderen doen mee aan de meest populaire sporten. In Nederland zijn dat o.a. voetbal, gymnastiek, zwemmen, hockey en paardrijden. Hoe is een zwaardkunst dan anders? Laat ik de workshop van vanmiddag op het schoolplein als voorbeeld nemen en gewoon kijken wat er op de voorgrond stond:
- Het leren van skills is en blijft oneindig in onze sport en daarom leren we de studenten een mindset. Eigenlijk maken we ontzettend veel fouten om uiteindelijk echte skills te hebben dus wij bouwen vanaf het begin dan ook een heel andere relatie op met falen. Falen is voor ons niet iets wat ons kleiner maakt, maar een nieuwe kans is om beter te worden. Wij werken alleen met goed, beter en best. Wat kinderen goed doen vergroot ik vaak uit en iedereen mag het zien! Een geheimpje… de ‘uitvergrotingstechniek’ gebruik ik ook bij humor. Zelf ben ik niet zo grappig namelijk, maar mijn studenten wel! Als ik een goede grap hoor dan vergroot ik het uit. Als instructeurs zijn we continue bezig om complimenten te geven volgens de Praise-Correct-Praise methode (PCP). Wie het goed doet mag het ook voordoen met de leraar. Voor kinderen is dit een ervaring die veel zelfvertrouwen geeft omdat het bevestigd dat ze het goed doen. Ook krijgen ze erkenning van hun klasgenoten. Dit zag ik in de workshop vandaag. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dat kinderen dan opeens spontaan samen willen trainen.
- Motion is emotion. Als zwaardvechters werken we continue aan een goede techniek en dan werken we bijvoorbeeld ook aan onze postuur. Door de lichaamshouding te veranderen kunnen we kinderen een goed gevoel geven en hun ademhaling goed door laten stromen. We willen altijd rechtop staan, gecentreerd en geaard. Een leraar is dan ook altijd aan het polijsten. Dit leidt tot een sterk gevoel bij de beoefenaar. Als dit geconditioneerd wordt over een langere periode krijgt de student een natuurlijke krachtige uitstraling zonder dat hij daar moeite voor hoeft te doen. Het is het resultaat van de training en voor later een plezier in het dagelijks leven.
- Ki Hap is een term die we gebruiken voor het maken van een schreeuw. In onze sport mag je lekker schreeuwen. Heerlijk. Vooral kinderen kunnen zo spanningen ontladen en zich sterker voelen. Voor ons is dit een kunst op zich en een goede Ki Hap is ook erg belangrijk in weerbaarheid en zelfverdediging. De schreeuw genereert kracht en energie in de techniek en maakt de student veel sterker dan normaal. Ook laten we de kinderen geleidelijk wennen aan oogcontact en dit resulteert in meer respect van andere mensen. Meer respect resulteert in meer zelfvertrouwen. Meer zelfvertrouwen resulteert weer in een sterkere aantrekkingskracht en natuurlijk: succes!
De bovenstaande punten: erkenning, postuur, schreeuw/oogcontact waren op dit moment even een aantal bouwstenen waar ik aan moest denken n.a.v. de workshop van vanmiddag. Er zijn nog veel meer dingen die zelfvertrouwen en ook eigenwaarde op kunnen bouwen in een zwaardkunst zoals Haedong Kumdo. Ik deel ze graag later in een andere blog en natuurlijk in onze trainingen. Kijk voor meer informatie op onze website: https://springdragon.nl