Ki-Mu: vitaliserende energie training

Ontdek de vitaliserende energie training van Haedong Kumdo

Inleiding

In elke Martial Art ligt een basis waar je op kunt vertrouwen. Een basis die, net als de steunpilaren in een gebouw, zorgt draagt voor de stabiliteit van de hogere verdiepingen. In ongewapende vechtsporten bestaat die basis vaak uit standen, voetenwerk, hand- en traptechnieken.

In Haedong Kumdo hebben we een basis drill die we de ‘Basis 12’ noemen. Deze klassieke set bevat alle basisstanden en alle basis snij- en steekbewegingen die de beoefenaar voorbereid op de zwaardvormen van Haedong Kumdo. Door het beoefenen van de ‘Basis 12’ kun je je afstemmen op zuiverheid van de technieken om ze vervolgens toe te passen in alle andere onderdelen van Haedong Kumdo, zoals bijvoorbeeld sparring, zwaardvormen, of snijoefeningen met diverse materialen.

En dan hebben we nog Ki-Mu, een harmoniserende energie training, die de interne kracht kan ontwaken van de Haedong Kumdo beoefenaar. De gracieuze bewegingen uit de Ki-Mu vormen kalmeren de geest en hebben een positieve uitwerking op de gezondheid en de vitaliteit van de beoefenaar. Ze zijn essentieel voor de ultieme ervaring met het zwaard.

Wat betekent KiMu?

Ki = vitale energie

Mu = Martial Arts (vechtkunst)

Ki-Mu = energie in de Martial Arts

Waarom beoefenen we Ki-Mu?

Er bestaat een uitdrukking, MUEUEDONGWON ( 武醫同原 ), wat betekent:  “The Martial Arts and the Healing Arts share the same origin”. Door Ki-Mu training verbinden we met de universele levensenergie via natuurlijke bewegingen en natuurlijke ademhaling. Hierdoor verkwikt de energie van de beoefenaar. Een bijzondere bijwerking van Ki-Mu is dat de beoefenaar zijn/haar lichaamsenergie leert cultiveren voor (versnelde) zelfheling of het helen van anderen. Door Ki training te implementeren in de zwaardkunst worden de harde en zachte kracht verenigd tot een uitgebalanceerde training. Ki-Mu bestaat uit diverse oefenvormen met grofweg twee toepassingen:

1. Het vitaliseren van de energie t.b.v. gezondheid en welzijn; en

2. Het optimaliseren van fysieke bewegingen en technische vaardigheden (met één of twee zwaarden).

De drie fasen van Ki-Mu training

Grootmeester Kim, Jeong Seong heeft drie stappen ontworpen voor de ontwikkeling van Ki-Mu training. In de vordering van je training zul je met de tijd gaan begrijpen wat energie is en hoe het beweegt in je lichaam. Soms vraag ik mijn studenten hoe ze zich voelen en wat de voordelen zijn van Ki-Mu training. Zonder twijfel weten de meeste studenten reacties te geven in de trend van:

“Ik voel me nu geestelijk kalmer.”

“Ik ben nu beter gefocust.”

“Ik kan de energie voelen in mijn handen. Ze zijn zelfs warmer!”

Het kost altijd wat tijd om de bewegingen te kopiëren van de instructeur en ze te onthouden. Dat is normaal en heel kenmerkend voor de vechtkunst. Het is belangrijk om de bewegingen vaak te doen, zodat de mentale activiteit langzaam afneemt en je meer gaat voelen met je lichaam. We volgen dan drie stappen of beter gezegd ‘drie fasen’:

  1. Relax, and feel the energy
  2. Focus, and see it
  3. Realize, and do it

KiMu als medicijn

Veel mensen in onze snelle, drukke en veeleisende maatschappij ervaren klachten als gevolg van uitputting, overwerk, emotie en simpelweg niet genoeg kwalitatieve voeding en lichaamsbeweging. Dit leidt bijvoorbeeld tot vermoeidheid of depressie. Kortom, er ontstaat een te kort of een stagnatie, en de eerste poging tot herstel is vaak meer willen sporten. Alleen meer sporten met een onderliggend ‘te kort’ in de energetische huishouding is eerder dweilen met de kraan open, dan de spijker op zijn kop slaan. Ki-Mu adresseert zowel de interne lichaamsenergie, als de training van de fysieke spieren en dan vooral van de benen. Net als in Tai Chi en Qigong, krijgt de beoefenaar een sterkere gronding, raakt beter gecentreerd en energie gaat weer stromen. Bij gevorderde beoefenaars ontstaat zelfs een surplus aan vitale energie wat eventueel gebruikt kan worden in een vorm van energetisch therapie zoals bijvoorbeeld acupunctuur of massage.

KiMu als technische katalysator

De armbewegingen van Ki-Mu hebben een elegant en sierlijk karakter. Denk aan spiraal bewegingen en ronde bewegingen geankerd in stabiele en rotsvaste standen. Alle bewegingen zijn goed gecoördineerd en afgestemd met een natuurlijke ademhaling. Om die reden zijn ze perfect voor het verhogen van de lat in onze zwaardtraining, of dat nu met één zwaard is of met twee zwaarden tegelijk. De praktijk wijst uit dat meer Ki-Mu training bijdraagt aan een rijke training met meer uithoudingsvermogen en voldoening. Ki-Mu is dus zowel goed voor de algemene gezondheid, als voor een betere trainingservaring.

Ki training met de meesters

Haedong Kumdo training, met o.a. Ki-Mu, is toegankelijk voor iedereen en kun je wekelijks beoefenen in Harlingen onder leiding van instructeur Frank Heininga. De club in Harlingen, Spring Dragon Martial Arts, traint o.a. in ‘t Noorderlicht. Via het rooster kun je zien wanneer er les is >>

Dutch Haedong Kumdo event 2023

Wil je meer informatie over Haedong Kumdo in Nederland, kijk dan op de website van de Dutch Haedong Kumdo Association. Hier vind je ook alle informatie over het evenement met Grand Master Kim, Jeong Seong. We zien je graag in één van onze trainingen of tijdens de workshops van het evenement.

Dutch workshops 2023 – Happy Easter edition – Dutch Haedong Kumdo Association

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hello world.

This is a sample box, with some sample content in it.