Hoe je vermoeidheid om kunt zetten in meer energie

Heb je soms moeite met in beweging komen? Of dat je het gevoel hebt dat je aan het einde van de dag geen energie meer hebt? De meeste mensen hebben in principe wel genoeg energie, maar hoe ze het verdelen over de dag is niet altijd goed. Het vermoeidheidsgevoel aan het einde van de dag komt voor een groot deel uit de vermoeidheid van de mentale energie, bijvoorbeeld door het verwerken van alle indrukken van mobiel of computer.

In de afgelopen jaren heb ik altijd wel avondlessen gegeven en veel van mijn leerlingen waren gedurende dag bezet met hun opleiding en studie of gewoon door veel mentaal werk achter computers. Aan het begin van een les scan ik als het ware hoe het gaat met iedereen en dan herken ik vrijwel direct de tekens van mentale vermoeidheid zoals moeite met concentreren of snel afgeleid zijn. En sommige mensen krijgen op de langere termijn daadwerkelijk moeite met beslissingen maken of krijgen wat sneller een kort lontje. De gevarieerde training in Haedong Kumdo doet dan wonderen. Wat altijd bijzonder blijft aan Haedong Kumdo is dat de training meestal eindigt met het gevoel meer energie en niet in (nog meer) uitputting zoals bij veel andere sporten. Dat komt door de extra focus op het werken met Ki en door de natuur van de stijl: dynamisch, vloeiend en ongekend krachtig. Wat nou als we ons niet alleen weer goed willen voelen, maar daadwerkelijk een surplus aan energie willen opbouwen? Zou dat niet geweldig zijn?

Door extra Ki training te doen, thuis of in de Dojang, kun je leren om je energie te voelen en het op te bouwen. We doen dan speciale oefeningen die een flow in gang brengen in combinatie met de ademhaling. Dat werkt enorm verfrissend. Mijn favoriete beoefening is om dit buiten te doen of in de natuur. Of natuurlijk samen op het Harlinger strand (zie video). We noemen deze oefeningen Ki Mu. Dit betekent “energy in the martial arts”. We beoefenen sets voor het verbeteren van onze zwaardtechnieken, voor onze gezondheid en zelfs om beter in staat te kunnen zijn om jezelf of anderen te helen.

Je kunt Ki Mu leren bij Spring Dragon als een vast onderdeel van de zwaardkunst. Wil je het een keertje proberen? Kijk dan op onze website voor meer informatie: https://springdragon.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hello world.

This is a sample box, with some sample content in it.